Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Νέα-Aνακοινώσεις Επικοινωνία English

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Γραφείο Διασύνδεσης

Το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο 1997 με το διπλό στόχο να φέρει τους αποφοίτους πιο κοντά στη Σχολή και να τους βοηθήσει στο άνοιγμά τους στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά. Συγκεκριμένα παρέχονται:

•  Επικαιροποιημένη πληροφόρηση και βοήθεια σε θέματα μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφιών και πολιτιστικών δράσεων μέσω ενημερωμένης βάσης δεδομένων.
•  Ευκαιρίες για την προώθηση της δουλειάς των φοιτητών και των αποφοίτων μέσω ειδικών δράσεων και e - gallery.
•  Συμβουλευτική στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και portfolio.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων το Γραφείο Διασύνδεσης έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό - συμπεριλαμβανομένων δυνητικών συνεργατών.

Μπορούμε να αναφέρουμε έκθεση γλυπτικής αποφοίτων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, έκθεση αποφοίτων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νάξου και την γκαλερί Pro-art στα πλαίσια των Διονυσίων 2006 με τίτλο "12 Νέοι Καλλιτέχνες εκθέτουν στη Νάξο", τον Ιούλιο του 2006.

Μεταξύ των δράσεων που οργανώθηκαν από το Γραφείο Διασύνδεσης πρέπει να υπογραμμιστεί η συνεργασία του με την πολυεθνική εταιρία Nestle Hellas. Αυτή η συνεργασία είχε ως στόχο την εξοικείωση των αποφοίτων με τον τρόπο δουλειάς σε ένα εμπορικό πλαίσιο χωρίς όμως να γίνονται συμβιβασμοί στο επίπεδο της ποιότητας.

Το πρώτο μέρος της δράσης, που πήρε το όνομα KAFETEXNES, παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Αθηναΐς, τον Νοέμβριο 2007 με συμμετοχή 20 αποφοίτων της Σχολής. Το project αφορούσε τη διακόσμηση φλιτζανιών και ποτηριών καφέ καθώς και ποτηριών με αυθεντικά έργα τέχνης. Πέντε από τα έργα αυτά βραβεύτηκαν από τη Nestle Hellas με χρηματικά έπαθλα. Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της δράσης ήταν ότι έδειξε πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να αποκτήσει χρηστικότητα στην καθημερινή ζωή.

Η δράση αυτή έδειξε καθαρά τα αμοιβαία οφέλη τόσο για τους αποφοίτους καλλιτέχνες όσο και για την εταιρία: αφ' ενός οι απόφοιτοι αποκτούν εμπειρία δουλεύοντας εντός χρονικών και άλλων ορίων που προέρχονται από την εμπορική ζήτηση, αφ' ετέρου η εταιρεία επωφελήθηκε συνδέοντας το όνομα και τα προϊόντα της με την Α.Σ.Κ.Τ.  

Το δεύτερο μέρος του project, που πήρε το όνομα BIN PARADE, επίσης αφορούσε τη σύνδεση της τέχνης με την καθημερινή ζωή. Η παρουσίαση του έγινε τον Οκτώβριο 2008 στο Πλανητάριο και περιλάμβανε τη δουλειά 20 αποφοίτων. Στα έξι βραβευμένα έργα η  Nestle Hellas απένειμε χρηματικά έπαθλα και τα επέλεξε να "ντύσουν" τους κάδους ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων. Η έμφαση του Γραφείου Διασύνδεσης και της Nestle Hellas σε αυτή τη δράση ήταν η Οικολογία και η Ανακύκλωση. Η ιδέα ήταν ότι κάνοντας τη σύγχρονη τέχνη στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων, οι κάδοι ανακύκλωσης θα ξεχωρίσουν και οι άνθρωποι θα τους προσέξουν. Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμωθεί οικολογική συνείδηση και θα προωθηθεί η ανακύκλωση.  

Θεωρούμε ότι οι δράσεις αυτές τόσο σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με ιδιωτικούς φορείς αποτελούν την επιτυχημένη κλιμάκωση όλης της δουλειάς που έχει γίνει από το Γραφείο Διασύνδεσης τα έντεκα χρόνια της λειτουργίας του. Μέσα στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια είναι να οργανωθεί μία μεγάλης κλίμακας δράση που θα συμπεριλάβει τους φοιτητές Erasmus που έχουν πραγματοποιήσει πρόγραμμα κινητικότητας στην Α.Σ.Κ.Τ.

Επίσης, το Γραφείο Διασύνδεσης οργάνωσε, συντόνισε και εκπόνησε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες/ερευνητές (στατιστικολόγους, κοινωνιολόγους) δύο έρευνες/μελέτες με τίτλους ‘‘Το προφίλ του απόφοιτου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών’’ και ‘‘Πρόγραμμα Σπουδών της ΑΣΚΤ και Αγορά Εργασίας’’. Είναι η πρώτη φορά που εκπονήθηκαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο έρευνες ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών αποφοίτων Καλών Τεχνών σε σχέση με την σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιοποιήθηκαν σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι διαθέσιμα στην Βιβλιοθήκη της Σχολής.

Αυτή την περίοδο το Γραφείο Διασύνδεσης βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης. Σχεδιάζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του ώστε να συμπεριλάβει πρακτική άσκηση των φοιτητών καθώς και ένα πιλοτικό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας. Το Πρόγραμμα αυτό θα αφορά, εκτός από τους αποφοίτους, και τους φοιτητές και θα περιλαμβάνει μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια και workshops στην Διαχείριση της Τέχνης. Στόχος μας είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την πραγματικότητα της αγοράς και τον τρόπο που μπορούν να κινηθούν σε αυτή μετά την αποφοίτησή τους.

www.career.asfa.gr